Blaty kuchenne – jakie wybrać?

Wybór odpowiedniego blatu kuchennego jest nie lada wyzwaniem. Ma nie tylko znaczenie przy samej dekoracji kuchni i wpływa na jej wygląd, ale niezwykle ważne jest, aby był wytrzymały i służył nam przez lata, ponieważ to on jest najbardziej eksploatowanym meblem w kuchni. Ale jaki blat kuchenny wybrać? Podpowiadamy.

 

Obecnie rynek mebli kuchennych daje nam sporo alternatyw i możemy spokojnie zaaranżować kuchnię marzeń. Przy wyborze blatu powinniśmy sprawdzić przede wszystkim, czy blat jest odporny na działanie czynników zewnętrznych i czy jest odpowiednio zakonserwowany. Drugą kwestią jest jego prawidłowy montaż. Tylko wówczas będziemy się mogli cieszyć nim latami.

 

Do wyboru mamy na przykład kuchenny blat z drewna. Jest to tradycyjny mebel, a jednocześnie najbardziej popularny i stosowany najczęściej. Może występować w różnych kolorach, zatem pasuje do każdej kuchni kolorystycznie, poza tym, jeśli zdecydujemy się na ciepłą kuchnię, to kolor drewna będzie idealnie pasował i nadawał niepowtarzalny klimat. Do produkcji używane są tylko twarde gatunki drewna, które są odporne na zarysowania i drobne uszkodzenia, jak buk. Ale i tak blaty drewniane wymagają specjalnego traktowania i na pewno są bardziej podatne na zniszczenia niż na przykład blat z granitu.

 

Blaty granitowe to w sumie najtwardsze blaty, które są całkowicie odporne na wodę i wysokie temperatury. Dodatkowo znacznie skuteczniej je się czyści i konserwuje, dzięki czemu rozwój bakterii na ich powierzchni jest zahamowany i utrudniony. Blat z granitu przeznaczony jest to eleganckich kuchni w nowoczesnym stylu. Ponadto jest ciężki i wymaga zamontowania przez specjalistów.

 

Innym rodzajem nowoczesnych i wytrzymałych blatów są blaty ze stali nierdzewne. Podatne są na dowolne kształtowanie, zatem nadadzą się do kuchni o niestandardowych wymiarach czy przy niestandardowych projektach. Blat ze stali posiada wysokie właściwości chemiczne, a przy tym jest stosunkowo tani.

 

Przy wyborze blatu kuchennego powinniśmy się kierować samym projektem kuchni, a przede wszystkim faktem, że powinien on pasować do całej aranżacji wnętrza. Przy kuchni, gdzie postawiono na meble drewniane w ciepłym kolorze, na przykład blaty ze stali się nie sprawdzą, ze względu na to, że posiadają trochę laboratoryjny styl i zwyczajnie z ciepłem oddawanym przez drewno się kłócą.